CUM ALEGI APARATUL DE AER CONDITIONAT POTRIVIT

 

 

 

 

Alegerea aparatului de aer conditionat de care aveti nevoie se face in primul rand in functie de destinatie (rezidential sau comercial), de numarul de incaperi si suprafata pe care doriti sa o climatizati, de performanta energetica, dar si in functie de caracteristicile si performantele dorite, bugetul disponibil sau preferinte personale cu privire la design.


ÎN FUNCȚIE DE TIPUL SISTEMULUI

Sistemele de climatizare de uz rezidential, se impart in doua categorii principale: Sisteme Mono- Split si Sisteme Multi-Split

 

Sistemele de Tip Mono - Split sunt formate dintr-o unitate interioara , montata pe perete , si o unitate exterioara, montata de obicei pe peretele exterior. Acest sistem reprezinta varianta cea mai avantajoasa din punct de vedere financiar, dar prezinta dezavantajul spatiului ocupat de unitatile exterioare pe fatada locuintei.

 

Sistemele de Tip Multi- Split sunt formate din mai multe unitati interioare ,in mod uzual de perete,  si o unitate exterioara, montata de obicei pe peretele exterior. Acest sistem reprezinta o alegere potrivita pentru cei care vor sa raceasca mai multe incaperi printr-un singur sistem, facand astfel o economie de spatiu la exterior , dar presupune o investitie mult mai mare decat achizionarea a doua sau mai multe sisteme de tip Mono-Split. 

IN FUNCTIE DE CAPACITATEA NECESARA CLIMATIZARII SPATIULUI

In functie de suprafata pe care doriti sa o climatizati, sistemele de aer conditionat se impart in mai multe categorii in functie de capacitate.  Principala caracteristica a aparatelor de aer este numarul de BTU/h (British Thermal Units). BTU/h reprezinta unitatea de masura pentru puterea termica de incalzire si racire a instalatiilor de climatizare.

Numarul de BTU/h depinde in principal de suprafata si destinatia incaperii. Valorile indicate in tabel sunt aproximative si sunt valabile in cazul cladirilor REZIDENTIALE.

BTU/h

Locuinte

9000

18-25 mp

12000

24-35 mp

14000

28-45 mp

18000

40-50 mp

22000

60-70 mp

Un alt factor in functie de care alegem numarul de BTU/h este pozitionarea unitatii exterioare. Daca peretele este situat in plin soare (spre sud) sau camera este la ultimuletaj, se va mari numarul BTU/h cu 10%. Pentru unitatile exterioare montate in zone cu umbra, intunecate, in general spre nord, valoarea Btu/h va fi redusa cu 10%.

Un calcul aproximativ pentru obtinerea numarului necesar de BTU/h , pentru locuinte, poate fi realizat si prin inmultirea suprafetei incaperii cu 400 (lungimea x latimea x 400).

 

ÎN FUNCȚIE DE CLASA ENERGETICA

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) și SCOP (Seasonal Energy Efficency Ratio) sau coeficientul de eficienta sau performanta energetica masoara acesti parametri energetici ai unui sistem de aer conditionat. Cu cat este mai mare coeficientrul de eficienta energetica al sistemului cu atat mai mic  va fi consumul de energie electrica. SEER nu este si nu trebuie confundat cu clasa energetica. Schema de etichetare a claselor energetice este bazata pe un indice de eficienta energetica rezultat prin compararea consumului de energie al aparatului electric de uz casnic cu consumul mediu de energie al modelului European, folosind valori variabile in functie de categoria aparatului. Pentru alegerea unui sistem de aer conditionat performant din punct de vedere energetic, trebuie sa va orientati dupa valoarea SEER trecuta in specificatiile tehnice ale sistemului

 

 

In functie de valorile SEER (indicator pentru functionarea aparatului in regim de racire )  si SCOP (indicator pentru functionarea aparatului in regim de incalzire ) se face incadrarea aparatelor in clasele de consum, conform imaginii de mai sus.

ÎN FUNCȚIE DE NIVELUL DE ZGOMOT

In jurul nostru se regasesc multiple surse de zgomot. Aceste produc niveluri tipice de zgomot, dar cu toate acestea, nivelurile de zgomot efectiv pot varia in functie de element. Tineti minte ca un nivel de zgomot de 85 dB(A) va afecta auzul in timp. Un nivel de zgomot de 140dB(A) poate provoca daune la auz, chiar si dupa o singura expunere.

Nivelul de zogmot este o caracteristica importanta in alegerea aparatului de aer conditionat mai ales daca destinatia acestuia este spatiul de dormit. Intensitatea nivelului de zgomot este masurata in decibeli dB si este data in mod normal de capacitatea aparatului, astfel, pentru dormitoare este recomandata instalarea unor aparate cu capacitate mica, respectiv nivel de zgomot redus (19-21 dB).  Nivelul de zgomot poate varia si in functie de treapta de viteza la care este setat aparatul, asadar, acelasi aparat fiind mai silentios in treapta 1 de viteza fata de atunci cand este folosit la intensitate maxima in ultima treapta de viteza dar si de felul de climatizare, incalzire sau racire.

ACASA - nivel de zomot in db(A)

LA SERVICIU - nivel de zomot in db(A)

RECREERE - nivel de zomot in db(A)

50 - frigider

40- liniste ca intr-o biblioteca

40 - zona rezidentiala, liniste

50-60 - periuta electrica

50 - o incapere de birou mare

70 - trafic de autostrada

50-75 - masina de spalat, aer conditionat

80 - masini, scule

85 - trafic greu, zgomot de restaurant

50-80 - aparat de barberit electric

65-95 - masina de tuns iarba

90 - camion

80 - sonerie

90 - tractor

110 - motocicleta, discoteca

60-95 - uscator de par

100 - utilaje industriale

110-120 - concert rock

110 - jucarii zgomotoase tinute aproape de ureche

120 - drujba electrica, sirena de ambulanta

117 - meci de fotbal pe stadion

115 - planset de copil

130 - ciocan

163 - pusca

 

 

 

 

DUPA FUNCTIILE OFERITE

Majoritatea aparatelor de aer conditionat sunt dotate cu functiile standard de Racire / Incalzire / Dezumidificare / Ventilatie.

Sistemele mai complexe , din gama superioara, ofera si alte functii : de purificare realizand o filtrare mai buna a aerului prin intermediul unor filtre speciale, functia de autocuratare care previn aparitia bacteriilor sau a mucegaiului in interiorul aparatului de aer conditionat , aportul de aer proaspat, controlul online, functionare la temperaturi exterioare de -20 grade C,  si diverse functii de programare ale aparatului.

 

 

 

ÎN FUNCȚIE DE PREȚ

Toate functiile enumerate mai sus se reflecta in final in pretul produsului. In consecinta, pretul unui aparat de aer conditionat variaza in functie de capacitate, performante tehnice si energetice, numarul si tipul functiilor pe care le ofera.
Pe scurt, ar trebui sa va asigurati ca aparatul pe care il cumparati are capacitatea necesara pentru aplicatia si suprafata de climatizare dorita, ca va ofera cel putin toate functiile de baza( racire /incalzire /dezumidificare /ventilatie  ) , are coeficientul energetic  cat mai mare si nivelul de zgomot cat mai mic.

 

Alegerea finala este însă a dumneavoastră !

 

 


Compara 0
Suna acum

Nu sunt produse

Va fi determinat ulterior Transport
0 lei Total

Cumpara